Haku

Vanhemmille

Enemmän kuin kirjoja

lapsi pelaa peliä

Kirjastosta voit kirjojen lisäksi lainata lehtiä, elokuvia, musiikkia ja konsolipelejä lapsille.

Lastenosastolla voit istua lukemassa tai käyttää tietokonetta.

Useimmissa Blanka-kirjastoissa on vessa, jonka varusteluun kuuluu potta ja hoitopöytä.

Voit myös imettää lastasi kirjastossa.

Perhetili

isä ja lapsi hymyilevät ja halaavat

Kun kaikilla perheessä on oma kirjastokortti, voi tuntua hankalalta muistaa kaikkien lainat ja eräpäivät. Ongelmaan löytyy ratkaisu verkkokirjastossa, jossa voit liittää omaan tiliisi muiden perheenjäsenten tilejä.

Lisäämällä muiden perheenjäsenien kortit omalle tilillesi, voit yhdellä kirjautumisella pitää kätevästi silmällä koko perheen eräpäiviä ja tarvittaessa uusia erääntyvät lainat.

Näin käytät verkkokirjastoa -sivulta löytyy lisää tietoa perhetilistä.

Kuvakirja-teemakasseja

Joskus voi olla helpompaa keskustella lapsen kanssa erilaisista kysymyksistä, kun ensin on luettu kirja samasta aiheesta. Voit nyt lainata Blanka-kirjastoista teemakasseja, joissa on useampi kirja saman aiheen ympäriltä. Teemakasseja voi käyttää erilaisten aiheiden lähestymiseen ja niistä keskustelemiseen joko kotona tai päivähoidossa. Voit tilata teemakassin lähimpään Blanka-kirjastoosi.


Lue ääneen

Äiti ja lapsi

Lapselle kannattaa lukea ääneen jo pienestä pitäen. Lukuhetki tarjoaa läheisyyttä, läsnäoloa ja yhteisen rauhoittumishetken. Kirjoitetun kielen kuunteleminen kehittää myös keskittymiskykyä ja laajentaa lapsen sanavarastoa. Ääneenluku auttaa jo pientäkin vauvaa äännevarannon rakentumisessa.

Erilaiset tarinat ja sadut voivat myös auttaa lasta käsittelemään tunteitaan, askarruttavia asioita ja vastaan tulevia elämäntilanteita. Vaikka lapsi osaisi jo lukea, nauttii hän silti kirjojen kuuntelemisesta.

Usein aikuisen lukemana tarina etenee sujuvammin, vaikeat sanat tulee selitettyä samalla, jännittävätkin juonenkäänteet uskaltaa kohdata paremmin yhdessä aikuisen kanssa ja mielikuvitus herää eloon.

Löydät lisää tietoa lukemisen iloista ja hyödyistä lukuinnostja Agneta Möller-Salmelan kirjasesta. Perheessä lukeminen -julkaisu (pdf)

Saavutettavuus

Hörlurar på ett bord

Jos lapsesi tarvitsee tukea lukemisessa, löytyy kirjastosta valikoima tavallisia äänikirjoja jotka voi lainata erikseen tai yhdessä painetun kirjan kanssa. Meillä on myös helppolukuisia ja selkokielisiä kirjoja.

Tarvittaessa lapsesi voi koulun tai kirjaston kautta saada tunnukset Celian palveluun. Lapsella tulee olla lukueste ollakseen oikeutettu Celian palveluihin. Esim. näkövamma, lukivaikeus ja keskittymishäiriöt oikeuttavat Celian palveluihin. Kokoelmasta löytyy muun muassa:

  • äänikirjoja
  • koskettelukirjoja
  • Luetaan yhdessä -kuvakirjat
  • pistekirjoja

Koulut rekisteröivät tarvittaessa oppilaita Celia-asiakkaiksi. Celia toimittaa materiaalit teille.

Tutustu palveluihin Celian kotisivuilla.

Tapahtumat lapsille

matkalaukku jossa on lastenkirjoja

Kirjasto järjestää säännöllisesti ohjelmaa lapsille. Tutustu kirjaston tuleviin tapahtumiin etusivulla. Kirjastot järjestävät muun muassa satutunteja.

Tervetuliaislahja vastasyntyneelle

en glad baby

Jokainen Paraisilla tai Kemiössä syntynyt lapsi saa kirjastolta tervetuliaislahjana kirjan. Saat ensimmäisellä neuvolakäynnilläsi lapsesi kanssa lahjakortin, jolla saat kirjastosta kirjalahjan.