Vanhemmille

Enemmän kuin kirjoja

en tv-ruta och en spelkonsol

Kirjastosta voit kirjojen lisäksi lainata lehtiä, elokuvia, musiikkia ja konsolipelejä lapsille.

Lastenosastolla voit istua lukemassa tai käyttää tietokonetta.

Useimmissa Blanka-kirjastoissa on vessa, jonka varusteluun kuuluu potta ja hoitopöytä.

Voit myös imettää lastasi kirjastossa.

Teemakasseja kuvakirjoista

yksi kassi ja osa kirjoista

Joskus voi olla helpompaa keskustella lapsen kanssa erilaisista kysymyksistä, kun ensin on luettu kirja samasta aiheesta. Voit nyt lainata Blanka-kirjastoista teemakasseja, joissa on useampi kirja saman aiheen ympäriltä. Teemakasseja voi käyttää erilaisten aiheiden lähestymiseen ja niistä keskustelemiseen joko kotona tai päivähoidossa.

Kassit ovat Paraisten kirjastossa, mutta voit halutessasi tilata ne omaan kirjastoosi.

Teemat:

Saavutettavuus

Hörlurar på ett bord

Jos lapsesi tarvitsee tukea lukemisessa, löytyy kirjastosta valikoima tavallisia äänikirjoja jotka voi lainata erikseen tai yhdessä painetun kirjan kanssa. Meillä on myös helppolukuisia ja selkokielisiä kirjoja.

Tarvittaessa lapsesi voi koulun tai kirjaston kautta saada tunnukset Celian palveluun. Lapsella tulee olla lukueste ollakseen oikeutettu Celian palveluihin. Esim. näkövamma, lukivaikeus ja keskittymishäiriöt oikeuttavat Celian palveluihin. Kokoelmasta löytyy muun muassa:

  • äänikirjoja
  • koskettelukirjoja
  • Luetaan yhdessä -kuvakirjat
  • pistekirjoja

Koulut rekisteröivät tarvittaessa oppilaita Celia-asiakkaiksi. Celia toimittaa materiaalit teille.

Tutustu palveluihin Celian kotisivuilla.

Lue ääneen

Lapselle kannattaa lukea ääneen jo pienestä pitäen. Lukuhetki tarjoaa läheisyyttä, läsnäoloa ja yhteisen rauhoittumishetken. Kirjoitetun kielen kuunteleminen kehittää myös keskittymiskykyä ja laajentaa lapsen sanavarastoa. Ääneenluku auttaa jo pientäkin vauvaa äännevarannon rakentumisessa.

Erilaiset tarinat ja sadut voivat myös auttaa lasta käsittelemään tunteitaan, askarruttavia asioita ja vastaan tulevia elämäntilanteita. Vaikka lapsi osaisi jo lukea, nauttii hän silti kirjojen kuuntelemisesta.

Usein aikuisen lukemana tarina etenee sujuvammin, vaikeat sanat tulee selitettyä samalla, jännittävätkin juonenkäänteet uskaltaa kohdata paremmin yhdessä aikuisen kanssa ja mielikuvitus herää eloon.


Äiti ja lapsi

Tapahtumat lapsille

matkalaukku jossa on lastenkirjoja

Kirjasto järjestää säännöllisesti ohjelmaa lapsille. Tutustu kirjaston tuleviin tapahtumiin etusivulla. Kirjastot järjestävät muun muassa satutunteja.

Tervetuliaislahja vastasyntyneelle

en glad baby

Jokainen Paraisilla tai Kemiössä syntynyt lapsi saa kirjastolta tervetuliaislahjana kirjan. Saat ensimmäisellä neuvolakäynnilläsi lapsesi kanssa lahjakortin, jolla saat kirjastosta kirjalahjan.