COVID-19 Blanka-kirjastot avaavat asteittain 1.6. alkaen. Lue lisää palveluista Paraisilla ja Kemiönsaarella.

Paraisten kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma sisältää Paraisten kuntaa koskevaa tieto- ja kaunokirjallisuutta, sekä paikallisten kirjailijoiden tuotantoa.

Kokoelmaan kuuluu myös musiikkia ja videomateriaalia.

Kaikissa Paraisten kirjastoissa on oma kotiseutukokoelmahylly, johon on koottu paikallista aineistoa.

Pargasiana

Pargasiana on kotiseutukokoelma, joka sijaitsee Paraisten kirjastossa. Kokoelmaan kuuluu kirjoja, musiikkia ja elokuvia Paraisista ja Paraisilta. Avokokoelmasta löytyy osin kotiin lainattavaa aineistoa, osin aineistoa, jota voi lukea kirjastossa.

Varastosta löytyy myös luetteloimattomia pienpainatteita, kuten ilmoituksia ja ohjelmalehtisiä, joita saa pyydettäessä lukusalilainaan.

Paraisten Kuulutukset

Paraisten kirjastossa on vanhoja Paraisten Kuulutuksia, joita voit lainata kirjastossa luettavaksi joko painettuna tai mikrofilminä.

  • Painettuna: Puutteelliset vuosikerrat vuosilta 1912-1931, kokonaiset vuosikerrat vuodesta 1932 eteenpäin.
  • Mikrofilmillä: Vuosikerrat 1917-1996

Jos haluat selailla vuosien 1917-1929 vuosikertoja, suosittelemme käytettäväksi vapaasti verkossa luettavia Kansalliskirjaston digitoituja aineistoja, jonne myös Pargas Kungörelser (siihen aikaan kokonaan ruotsinkielinen) on digitoitu.

Viola Renvall

Viola Renvall (1905-1998) oli yksi 1900-luvun luetuimmista suomenruotsalaisista lyyrikoista. Hän syntyi Tampereella 1905 ja muutti Paraisille vuonna 1950. Paraisilla hän työskenteli historian ja äidinkielen opettajana.

Renvall julkaisi useita runo- ja satukokoelmia, ja kirjoitti psalmeja ja runoja ¨ moniin lehtiin.

Renvallin 90-vuotispäivänä Paraisten kaupunki kunnioitti häntä järjestämällä sittemmin vuosittaiseksi kasvaneen Violan päivän runotapahtuman 3.6.

Paraisten kirjaston vieressä sijaitsee Viola Renvallin puisto, jossa on ruusuistutuksia sekä Renvallia esittävä patsas. Taiteilija Alla Keskisalo-Johanssonin tekemä patsas kantaa nimeä ”Meditation”.

Paraisten kirjastossa on kokoelma Renvallin kirjoja, sekä arkisto, johon on koottu lehdissä julkaistuja Renvallin runoja, novelleja ja satuja, kuten myös Renvall-artikkeleita ja kirja-arvosteluja.

Viola Renvall

Viola Renvall


Yleisten kirjastojen digitoitu kokoelma

Digi-palvelu kokoaa yhteen yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa. Kaikki sivuston kirjat ovat luettavissa kokotekstinä. Palvelussa olevien aineistojen tekijänoikeudet ovat rauenneet, ja aineisto on vapaasti käytettävissä ja linkitettävissä. Voit etsiä Paraista koskevia aineistoja sivustolta, tai tutustua alle kerättyihin teksteihin.

Paraisten kalkkivuori oy (1911)

Album 1, utgiven av Nagu ungdomsförening (1915)

Sydvästra Finlands svenska folkhögskola 1903-1908 (1908)

Pargas turisten 1912

Pargas turisten 1914

Pargas turisten 1915

Beskrifning över Pargas socken (1847)

Kansalliskirjaston digitoitu kokoelma

Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa vuosina 1771-1929 ilmestyneet sanomalehdet. Voit tutustua digitoituihin sanomalehtiin sivustolla, tai kulkea alla olevan linkin kautta suoraan Paraisten Kuulutuksiin (siihen aikaan kokonaan ruotsinkielinen).

Pargas Kungörelser 1917-1929