Näin käytät verkkokirjastoa

Näin pääset alkuun

Tällä sivulla kerromme verkkokirjaston eri toiminnoista. Verkkokirjastoa päivitetään jatkuvasti, eli kuvat voivat erota hieman sivujen tämänhetkisestä ulkonäöstä.

Täältä löydät tietoa muun muassa siitä miten kirjaudut, avaat oman tilisi ja miten teet suosikkilistoja.

Kirjautuminen

Sinun on kirjauduttava voidaksesi uusia lainasi ja varata aineistoja.

Löydät kirjautumispainikkeen verkkokirjaston oikeasta yläkulmasta. Suurilla näytöillä painikkeessa lukee "Kirjautuminen", pienemmillä näytöillä painikkeessa näkyy nuoli joka osoittaa sulkuun.


Isot näytöt:

Pienet näytöt:


Siirryt automaattisesti omiin lainoihisi jos kirjaudut verkkokirjaston etusivulla. Jos kirjaudut jollakin toisella sivulla, pysyt samalla sivulla.

Kirjaudu ulos

Kirjaudu ulos joko avaamalla pudotusvalikon henkilökuvaketta painamalla, tai "Kirjaudu ulos" -nappia painamalla oman tilisi sinisessä palkissa.

Oma tili

Aloita kirjautumalla sisään. Siirryt automaattisesti omalle tilillesi jos kirjaudut verkkokirjaston etusivulla.

Sinun on painettava henkilökuvaketta ruudun oikeassa yläkulmassa jos olet kirjautunut jollakin toisella sivulla. Henkilökuvaketta painamalla avautuu pudotusvalikko. Valitse valikossa "Oma tili", niin pääset omiin lainoihisi.


Isot näytöt:

Pienet näytöt:


Oma tilisi aukeaa automaattisesti "Lainat"-välilehdellä. Voit selata eri sivuja selaamalla välilehtiä.

 • Omat tiedot: omat asetuksesi, yhteystietosi ja PIN-koodin vaihtaminen
 • Lainat: nykyiset lainasi ja lainojen uusiminen
 • Varaukset: nykyiset varauksesi
 • Maksut: maksamattomat maksut
 • Kirjastokortit: verkkokirjastotiliisi kytketyt kirjastokortit
 • Suosikit: sinun suosikkilistasi
 • Tallennetut haut: uutuusvahti ja viimeisimmät haut

Vaihda PIN-koodisi

Voit itse vaihtaa PIN-koodisi verkkokirjastossa. Voit vaihtaa PIN-koodin oman tilisi "Omat tiedot" -osiossa. Valitse "Vaihda kortin PIN-koodi".

Uusi ruutu aukeaa. Kirjoita ensimmäiseen kenttään nykyinen PIN-koodisi. Valitse uusi PIN-koodi ja kirjoita se kahteen viimeiseen kenttään.Voit käydä lähimmässä Blanka-kirjastossa jos et muista omaa PIN-koodiasi. Muistathan ottaa mukaasi kuvalla varustetun henkilöllisyystodistuksen.

Uusi lainasi

Aloita kirjautumalla ja avaa oma tilisi. Näet nyt lainasi listattuna. Valitse "Valitse kaikki" tai valitse yksittäisiä lainoja ruksittamalla ruudun kirjan vasemmalla puolella. Paina "Uusi valitut lainat".Voit uusia lainasi kolme kertaa ellei kukaan muu varaa niitä. Et pysty valitsemaan kirjaa jota ei voi uusia. Tässä on esimerkissä näet miltä näyttää kun kirja on uusittu kolme kertaa:

E-kirjat

Voi olla hyvä muistaa että e-kirjalainasi eivät näy verkkokirjastossa. E-kirjoja ei tarvitse uusia, sillä ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Varauksen teko

Voit varata materiaalia maksutta mistä tahansa Blanka-kirjastosta. Toistaiseksi lehtien varaaminen ei onnistu verkkokirjastossa. Ota yhteyttä kirjastoon jos haluat varata lehden.

Aloita kirjautumalla sisään. Etsi sen jälkeen luettelosta haluamasi teoksen. Paina teoksen nimeä tarkastaaksesi teoksen täydet tiedot.Tällä sivulla näet teoksen täydet tiedot. Löydät varausnapin saatavuustietojen yläpuolelta. Varausnappi näkyy vain verkkokirjastoon kirjautuneille.Valitse varauksen noutopaikka. Verkkokirjasto ehdottaa automaattisesti Taalintehdasta, mutta voit valita toisen kirjaston avaamalla pudotusvalikon.Varauksen noutopaikan vaihtaminen

Jos olet vahingossa valinnut väärän noutopaikan, tai haluat vaihtaa noutopaikkaa toisesta syystä, voit tehdä sen omassa tilissäsi. Mene "Varaukset"-välilehdelle. Voit vaihtaa varauksen noutopaikan painamalla kirjaston nimeä.Varauksen noutopaikan voi muuttaa verkkokirjastossa, jos varausta ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu noutopaikan vaihtaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Ensisijaisen noutopaikan valitseminen

Voit valita ensisijaisen noutopaikan, jos haluat että verkkokirjasto muistaa missä kirjastossa yleensä noudat varauksesi. Voit muuttaa ensisijaista noutopaikkaa "Oma tili" -osiossa. Siirry sinne painamalla henkilökuvaketta.

"Omat tiedot"-välilehdellä voit valita ensisijaiseksi noutopaikaksi haluamasi kirjaston.Verkkokirjasto muistaa valinnan kun seuraavan kerran teet varauksen.

Peru varaus

Varauksen voi perua verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Voit perua varauksen jos olet varannut väärän kirjan tai et enää tarvitse sitä. Avaa oma tilisi ja mene "Varaukset"-välilehdelle.

Varaus perutaan lähes samalla tavalla kuin lainoja uusitaan. Valitse oikeat varaukset ja ruksita kirjan vasemmalla puolella oleva ruutu. Paina sen sitten "Peru valitut varaukset". Voit myös perua kaikki varauksesi kerralla, jolloin painat "Peru kaikki varaukset".Uutuusvahti

Tahdotko saada viestin kun lempikirjailijaltasi on tullut uusi kirja varattavaksi? Silloin verkkokirjaston uutuusvahti sopii sinulle.

Käytännössä uutuusvahti toimii niin, että tallennat haun ja pyydät että verkkokirjasto lähettää viestin kun hakua vastaavaa aineistoa lisätään luetteloon.

Aloita kirjautumalla ja tekemällä haku. Voit hakea esimerkiksi kirjailijaa tai kirjan nimeä. Tässä esimerkissä olemme tehneet haun kirjailijasta:Mene tämän jälkeen "Tallennetut haut"-välilehdelle. Täältä löydät yhteenvedon viimeisimmistä hauista. Paina plusmerkkiä "Tallenna?"-otsikon alla.Valitse hakeeko uutuusvahti tiedon luettelosta joka päivä vai kerran viikossa.Voit määrittää mihin osoitteeseen tulos lähetetään "Omat tiedot" -välilehdellä.Nyt uutuusvahti on asetettu. Tulet saamaan sähköpostiviestin aina kun jokin hakua vastaava teos lisätään luetteloon. Esimerkkikuvissa asiakas saa ilmoituksen aina kun jotain uutta Enni Mustoselta tai Enni Mustosesta lisätään luetteloon, esimerkiksi kun uusi teos tai uusi painos on varattavissa.

Suosikkilista

Suosikkilista on näppärä monella eri tapaa. Lista voi muun muassa koostua:

 • kurssikirjoista
 • kirja-, elokuva-, tai musiikkivinkeistä
 • luetuista kirjoista
 • kirjoista jotka haluat lukea

Tallenna kirja listalle

Tee näin kun haluat tallentaa uuden teoksen listalle:

 • tee haku verkkokirjastossa
 • löydä oikean teoksen
 • paina oikeasta reunasta löytyvää nastan kuvaa
 • verkkokirjasto pyytää sinua kirjautumaan, ellet jo ole kirjautunut
 • uusi ikkuna aukeaa


 • valitse valmis lista tai tee uusi

Tee uusi lista • valitse listan nimi
 • voit halutessasi kuvailla listaa

Valitse joko yksityinen tai julkinen lista:

 • julkisen listan näkee ainoastaan ne, jotka saavat siihen johtavaan URL-osoitteen
 • yksityistä listaa ei voi jakaa muiden kanssa

Lisää uusia teoksia

Tarkista että olet lisäämässä teoksen oikeaan listaan.Listat löytyvät omalta tililtä

Löydät listat "Suosikit"-otsikon alta omalta tililtäsi. Kaikki suosikkilistasi löytyvät välilehden vasemmasta reunasta "Listat"-valikosta.Muokkaa listoja

Voit asettaa listan julkiseksi tai yksityiseksi "Listat"-valikosta.

 • paina listan nimeä
 • sivu latautuu uudelleen
 • säädä listan näkyvyyttä samassa valikossa listan otsikon alla
 • jos lista on julkinen näet nyt URL-osoitteen (Listan julkinen linkki) ja RSS-napin tässä


Pääset muokkaamaan otsikkoa kuvauksia painamalla kynäkuvakkeita. Tässä näkymässä pääset myös poistamaan teoksia listalta. Ruksita ruutu kansikuvan vasemmalla puolella, jotta "Valituille"-valikko aktivoituu.On hyvä tietää että nimesi näkyy listan oikeassa yläkulmassa kun jaat listan.


Perhetili

Kun kaikilla perheessä on oma kirjastokortti, voi tuntua hankalalta muistaa kaikkien lainat ja eräpäivät. Ongelmaan löytyy ratkaisu verkkokirjastossa, jossa voit liittää omaan tiliisi muiden perheenjäsenten tilejä.

Lisäämällä muiden perheenjäsenien kortit omalle tilillesi, voit yhdellä kirjautumisella:

 • pitää kätevästi silmällä koko perheen eräpäiviä
 • tarvittaessa uusia erääntyvät lainat

Tarvitset:

 • oman ja liitettävien kirjastokorttien korttinumerot
 • näiden kirjastokorttien tunnusluvut

Liitä kirjastokortti omaan tiliisi näin:

 • kirjaudu verkkokirjastoon omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla
 • Mene ”Oma tili”-kohtaan, josta löydät ”Kirjastokortit”-välilehden
 • valitse ”Liitä kirjastokortti”


 • Täytä liitettävän kortin tiedot:
  • kirjastokortin nimi (esim. Aapon kortti)
  • kirjastokortin numero
  • kirjastokortin tunnusluku
 • tallenna tiedot


Kun haluat tarkastella perheenjäsenen lainoja ja eräpäiviä, löytyy hänen ¨ korttinsa jatkossa pudotusvalikossa ”Oma tili”-kohdasta, välilehtivalikon yläpuolelta sekä henkilökuvakkeen pudotusvalikossa.


Jos haluat poistaa liitetyn kirjastokortin omalta tililtäsi voit tehdä sen valitsemalla ”Poista kirjastokortti omasta tilistä” Kirjastokortit-välilehdellä.

Muistathan poistaa 15-vuotiaiden kortit tilistäsi

Kun lisäät kirjastokortin tiliisi, tallennetaan verkkopalveluun kirjastokortin tunnus, PIN-koodi, kirjautujan nimi, sähköpostiosoite ja kotikirjasto. Huoltajan tulee poistaa tilistään huollettaviensa kirjastokortit, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta. Lisätietoa henkilötietojen käsittelystä Tietosuoja-sivulla.