COVID-19 Blanka-kirjastot avaavat asteittain 1.6. alkaen. Lue lisää palveluista Paraisilla ja Kemiönsaarella.

Asiakkaana kirjastossa

Tervetuloa kirjastoon

Kirjasto on avoinna kaikille. Voit tulla kirjastoon mm. lukemaan lehtiä, osallistumaan tapahtumiin, käyttämään tietokoneita, opiskelemaan ja lainaamaan. Voit hakea lainattavaa kirjastosi hyllystä tai verkkokirjastosta. Kirjaston henkilökunta auttaa sinua mielellään.

Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat kaikista Blanka-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Sama kirjastokortti käy kaikissa Blanka-kirjastoissa.

Halutessasi voit tulostaa Lainaajatiedot-lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa.

Löydät lomakkeen tästä.

Jos kortti on kadonnut

Jos korttisi on kadonnut, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Katso hinnat käyttösäännöistä.

Alle 15-vuotiaalla on oltava huoltaja

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi. Voit tehdä muutospyynnön myös verkkokirjastotilisi omissa tiedoissa.

PIN-koodi

Saat PIN-koodin kirjastosta esittämällä kirjastokorttisi ja henkilötodistuksen. Tarvitset PIN-koodin voidaksesi kirjautua verkkokirjastoon.

Verkkokirjastoon kirjautuneena voit:

 • päivittää yhteystietojasi
 • vaihtaa PIN-koodin numeroyhdistelmään, jonka muistat helpommin
 • varata aineistoa
 • poistaa varauksia
 • tarkastella lainojasi
 • uusia lainoja

PIN-koodilla voit kirjautua käyttämään kirjaston e-aineistoja (e-kirjat, e-äänikirjat, e-lehdet, e-musiikki, e-filmit).

Voit itse lainata kirjoja kirjaston lainausautomaatilla, kun sinulla on PIN-koodi.

Jos unohdat PIN-koodisi tai se katoaa, saat uuden kirjastosta esittämällä kirjastokorttisi ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sähköpostitse tai puhelimitse PIN-koodia ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Lainat ja uusiminen

Erilaisilla aineistoilla on erilaiset laina-ajat:

 • Kirjat ja äänikirjat 4 viikkoa
 • Aikakauslehdet, musiikki, elokuvat, lukulaitteet ja pelit 2 viikkoa

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat–välilehdeltä. Lainat on palautettava kirjaston aukioloaikana viimeistään eräpäivänä, tai ne on uusittava.

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Blanka-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Voit uusia lainasi viisi kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia.

Monta tapaa uusia

Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta "Uusi valitut lainat".

Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-sivulta.

Palautusluukku

Joissakin Blanka-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

Voit tilata sähköpostiisi eräpäivämuistutuksen. Eräpäivämuistutus lähetetään sähköpostitse 3 päivää ennen eräpäivää. Jos et ole saanut tilaamaasi muistutusta, tarkasta sähköpostisi roskapostikansio.

Kirjasto lähettää sinulle kolme myöhästymismuistutusta erääntyneistä lainoistasi. Voit itse valita, haluatko myöhästymismuistutukset sähköpostiin tai kirjeenä.

Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.

Jos haluat muuttaa viestiasetuksia, ota yhteys kirjastoon.

Varaukset

Varaus on maksuton. Varattu teos voi tulla mistä tahansa Blanka-kirjastosta. Voit ehdä varauksen verkkokirjastossa, kirjastossa tai puhelimitse.

Näin teet varauksen verkkokirjastossa

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa.

Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot-sivulle. Klikkaa Varaa-painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Varauksen peruuttaminen

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.

Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko tekstiviestinä, sähköpostina tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Viikko aikaa noutaa varaus

Kun olet saanut noutoilmoituksen, sinulla on viikko aikaa noutaa varaus.

Maksut

Kirjaston käyttäminen on yleensä maksutonta, mutta eräpäivän jälkeen palautetuista lainoista ja tietyistä erikoispalveluista perimme maksun. Verkkomaksaminen ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista, vaan maksut on hoidettava paikan päällä jossain Blanka-kirjastossa.

Tutustu Blanka-kirjastojen maksuihin.

Kaukolainat

Tee kaukolainapyyntö ottamalla yhteyttä kirjastoosi. Löydät kirjastojen yhteystiedot täältä.

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos missään Blanka-kirjastossa ei ole haluamaasi teosta, se voidaan tilata muualta kaukopalvelun kautta.

Blanka-kirjastojen kokoelmissa olevia, mutta lainassa olevia teoksia ei tilata kaukolainana - tee tällöin normaalisti varaus teoksesta. Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa Blanka-kirjastoissa.

Kaukolainat ovat maksullisia

Kirjasto perii maksun kaukolainoista. Tämän lisäksi myös lähettävä kirjasto saattaa periä kaukolainasta maksun. Maksu peritään tullessasi hakemaan tilattua kaukolainaa.

Toimitusajat vaihtelevat

Yleensä kannattaa varautua noin 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta

Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin tilaajakirjastoon. Tilaajakirjastoa voi myös pyytää uusimaan lainan.

Kaukopalvelu kirjastoille

Kirjasto ottaa tilauksia vastaan sähköpostitse. Kaukolainat eivät ole maksullisia kirjastoille. Kaukolainapyyntö lähetetään siihen kirjastoon, jossa kirja on. Blanka-kirjastojen yhteystiedot löytyvät palvelupisteiden tiedoista.

Hankintaehdotus

Hankintaehdotuslomake

Jos kokoelmistamme puuttuu mielestäsi oleellista aineistoa, voit tehdä siitä hankintaehdotuksen. Ennen hankintaehdotuksen jättämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Blanka-kirjastojen kokoelmista. Jos ehdottamaasi aineistoa ei ole mahdollista hankkia kirjastoon, voidaan aineisto tarvittaessa kaukolainata jostakin toisesta kirjastosta käyttöösi.

Käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Blanka-kirjastojen käyttösääntöjä.

Tutustu käyttösääntöihimme täällä.

Omatoimikirjasto

Omatoimiset kirjastot ovat auki myös silloin kun paikalla ei ole henkilökuntaa.

Iniön kirjasto

Iniön kirjasto toimii omatoimikirjastona, joka tarkoittaa sitä, että kirjasto on auki päivittäin klo 9-20, myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla.

Käyttääksesi kirjaston palveluita, tarvitset kirjastokortin lisäksi sähköisen avainkortin, jotka molemmat saat kirjastosta.

Houtskarin kirjasto

Myös Houtskarin kirjasto on omatoimisesti auki joka päivä klo 9-20, mutta kirjautumistapa on erilainen. Pääset sisälle Houtskarin kirjastoon kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

Saat PIN-koodin mistä tahansa Blanka-kirjastosta, jos sinulla ei vielä ole tai et muista koodia. Muistathan tällöin ottaa kuvallisen henkilöllisyystodistuksen mukaan.

Laivakirjasto

Paraisten kirjastolla on laivakirjastoja Korppoon, Nauvon, Houtskarin, ja Iniön yhteysaluksilla pääsaarten ja ulkosaarten välillä. Laivakirjastoja on yhteysaluksilla: M/S FISKÖ, M/S NORDEP, M/S KAROLINA ja M/S SATAVA.

Kirjoja voi lainata kotiin tai lukea matkan aikana. Laivakirjastojen valikoima vaihdetaan useamman kerran vuodessa ja ne toimivat itsepalveluperiaatteella.

Näin lainaat:

 • Kirjoita vihkoon päivämäärä, nimikirjaimesi sekä kirjan tarranumero
 • Laina-aika on yksi kuukausi
 • Voit palauttaa kirjat laatikkoon tai johonkin Blankakirjastoon

Mikä Blanka on?

Blanka on Turunmaan kuntien Kemiönsaaren ja Paraisten välinen kirjastoyhteistyö. Yhteistyö mahdollistaa asiakkaille muun muassa:

 • yhteisen kirjastokortin
 • yhteisen kokoelman
 • yhteisen varausjonon
 • yhteiset käyttösäännöt
 • maksuttomat materiaalikuljetukset
 • yhteisen e-kokoelman

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit asioida kaikissa Blanka-kirjastoissa yhtä kirjastokorttia käyttämällä. Jos haluamasi aineisto löytyy toisen Blanka-kunnan kokoelmasta, voit tilata sen maksutta omaan kirjastoosi.

Voit palauttaa lainaamasi aineiston mihin tahansa Blanka-kirjastoon. Blanka-asiakkaana sinulla on koko alueen kokoelma käytettävissäsi.

Blanka-nimen taustaa

Blankan toiminta-alueen keskellä sijaitsee Gullkrona-niminen ulappa. Vanha tarina kertoo, että Blanka Namurilainen (1316-1363) eräällä matkallaan itään lupasi uhrata kultaisen kruununsa matkallaan kauneimmalle näkemälleen. Kun hän näki ulapan Turunmaan saaristossa, antoi hän kruununsa vajota aaltoihin – ulappa oli kauneinta mitä hän koskaan oli nähnyt! Niin on Gullkronan ulappa saanut nimensä.

Syksyllä 1995 kirjastojen julkistamassa nimikilpailussa Blanka oli mukana ehdotuksena yhteistyön nimeksi.