Opettajat

Yhteistyö kirjaston kanssa

Kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla kirjasto pyrkii tukemaan koulujen monipuolista lukuintoa edistävää työtä.

Lisäksi haluamme osaltamme varmistaa, että kaikki oppilaat saavat perustavanlaatuisen ja tasavertaisen opastuksen kirjaston resurssien käyttöön, tiedonhakuun sekä tiedonlähteiden käyttöön.Yhteisökortti

Yhteisökortin voivat saada laitokset tai yhteisöt. Näitä ovat esim. päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit, seurakunnan päiväkerhot ja koulut. Kortilla voi lainata kirjastoaineistoa, jota käytetään kyseisten ryhmien yhteistiloissa.

Yhteisökortti on kuntakohtainen. Yhteisökorttien ohjeet ja käyttösäännöt vaihtelevat kunnittain, lisätietoa saat kirjastostasi.

Suosittelemme että yhteisökortille hankitaan PIN-koodi. Kortin tietoja on päivitettävä jos yhteystietoihin tulee muutoksia.

Kirjastopolku

Paraisten ja Kemiönsaaren kirjastot ovat laatineet yhteistyössä koulujen kanssa kirjastopolun, joka jatkuu esikoulusta lukioon ja ammattikouluun asti.

Kirjastopolku pyrkii kehittämään oppilaiden valmiuksia löytää ja käyttää tietoa, sekä inspiroi heitä käyttämään kirjastoa ja lukemaan.

Kirjastopolku ottaa huomioon OPS 2016 sekä koulujen opetussuunnitelmat ja perustuu aktiiviseen yhteistyöhön opettajien kanssa.

Konkreettisesti Kirjastopolku sisältää suunniteltuja kirjastokäyntejä tai opastuksia jokaiselle vuosikurssille tavanomaisten kirjastokäyntien ohella.

Kuntien välisiä eroavaisuuksia

Kirjastopolkujen sisällöt ovat samankaltaisia, mutta kuntien poluissa voi olla eroavaisuuksia. Löydät tarkemmat tiedot poluista täältä:

Lue lisää Paraisten kirjastopolusta.

Lue lisää Kemiönsaaren kirjastopolusta.

Luokkakokoelmat

Blanka-kirjastoilla on koulujen lainattavaksi useita luokkakokoelmia. Kokoelmissa on 6-21 kappaletta samaa kirjaa koko luokan yhtä aikaa luettavaksi. Muutamia lisäkappaleita löytyy tarvittaessa muista kirjastoista. Kirjat lainataan joko opettajan kortille (laina-aika on 2 kk) tai oppilaiden omille korteille (laina-aika 4 viikkoa).

Kirjastojen tavallisissa kokoelmissa voi myös olla useampi kappale jotakin tiettyä kirjaa. Jos haluat lainata useamman kappaleen samaa kirjaa pienelle ryhmälle yhtä aikaa luettavaksi, auttaa kirjaston henkilökunta kirjojen löytämisessä.

Kukin kokoelma voidaan tilata ja palauttaa mihin tahansa Blanka-kirjastoon. Varauksen voit tehdä lähikirjastossasi joko paikan päällä, sähköpostitse tai puhelimitse.

Kirjavinkit

Kirjasto kirjavinkkaa sekä paikan päällä että verkkokirjastossa. Lasten- ja nuortensivuilta löydät kirjavinkkejä jotka ovat suunnattu oppilaille.

Otamme mielellämme vastaan toivomuksia listoista.

Listojen avulla on helppo nähdä missä kirjastossa kirja on saatavilla. Kirjalistoja kutsutaan suosikkilistoiksi ja niitä on helppo hyödyntää itsekin opetuksessa.

Löydät ohjeet suosikkilistan tekoon täältä.

Monta tapaa lukea

Jos oppilas tarvitsee tukea lukemisessa, löytyy kirjastosta valikoima tavallisia äänikirjoja jotka voi lainata erikseen tai yhdessä painetun kirjan kanssa. Meillä on myös helppolukuisia ja selkokielisiä kirjoja.


E-kirjat

Löydät paljon lasten- ja nuortenkirjoja myös e-kirjana. Suomenkielisiä kirjoja löytyy sekä Ellibs että Elib-palveluista. Alla olevaan karuselliin on koottu osa Elibin suomenkielisestä kokoelmasta. Voit vaihtaa Elibin käyttöliittymän kielen suomeksi oikeassa alakulmassa.

Täältä löydät valmiin Elib-haun joka sisältää sekä lasten- että nuortenkirjoja suomeksi.

Täältä löydät valmiin Elib-haun joka sisältää sekä lasten että nuorten äänikirjoja suomeksi.


Celia

Tarvittaessa oppilas voi saada tunnukset Celian palveluun. Hänellä tulee olla lukueste ollakseen oikeutettu Celian palveluihin. Esim. näkövamma, lukivaikeus ja keskittymishäiriöt oikeuttavat Celian palveluihin. Kokoelmasta löytyy muun muassa:

  • äänikirjoja
  • koskettelukirjoja
  • luetaan yhdessä -kuvakirjat
  • pistekirjoja

Erityisopettaja voi saada oikeuden rekisteröidä Celia-asiakkaita. Jos koululla ei ole mahdollisuutta rekisteröidä Celia-asiakkaita, voi oppilas myös käydä kirjastossa huoltajansa kanssa rekisteröityäkseen Celia-asiakkaaksi.

Löydät lisää tietoa Celian kotisivuilta.

Paraisten Lukulaukku

Lukulaukku on nyt myös suomenkielinen! Lukulaukku on digitaalinen oppimisympäristö kaikille Paraisten oppilaille. Lukulaukkuun kerätään kaikkea lukemiseen liittyvää, ja se toimii kohtaamispaikkana niin oppilaille, opettajille, kirjastolaisille kuin vanhemmille.

Lukulaukun koko sisältöä ei vielä ole käännetty, mutta oppilaat voivat jo tallentaa lukemansa kirjat. Myöhemmin syksyllä oppilaat voivat myös kirjoittaa kirja-arvosteluja.

Kirjaudu Lukulaukkuun tästä.

Monilukutaito

Pyrimme entistä määrätietoisemmin suunnittelemaan kirjaston satutunti- ja koululaisryhmäohjelman edistämään opetussuunnitelmaankin lisättyä monilukutaitoa. Kirjaston satutunneista lähtien lapsi pääsee erilaisten, monikanavaisten tekstien äärelle hauskalla tavalla. Koululaisryhmille järjestämme perinteisesti tiedonhakuopastusta, jossa lapset pääsevät kriittisen ajattelun pariin. Mahdollisuuksien mukaan järjestämme myös työpajoja, joissa lapset pääsevät itse luomaan tekstejä.

MOI-monilukutaito -sivustolla löydät hauskoja esimerkkejä monilukutaidon edistämiseen omassa ryhmässä tai luokassa. Lue lisää MOI:n kotisivulla.

Monikielisyys

Mahdollisuus kuunnella tarinoita ja lukea omalla kielellä on tärkeää. Jos ryhmässäsi on lapsia, joiden äidinkieli on jokin muu kuin ruotsi tai suomi, ota yhteys lähikirjastoosi. Voimme tilata kirjastoon lainattavaksi pienen kokoelman kirjastoaineistoa Monikielisestä kirjastosta Helsingistä.

Monikielinen kirjasto toimii Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjaston yhteydessä Pasilassa, ja saa toimintaansa avustuksen opetus-ja kulttuuriministeriöltä. Sen kokoelmaan kuuluu teoksia yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille.

Lisäksi tarjolla on musiikkia, elokuvia, aikakauslehtiä ja äänikirjoja. Palvelun käyttö on asiakkaalle maksuton. Kysy palvelusta lisää omasta kirjastostasi.