Sökning

Föremål och utrymmen

Teknisk utrustning

Behöver du använda dator, skriva ut, kopiera eller skanna kan du göra det på nästan alla Blankabibliotek.

På sidan “Biblioteken” kan du se vilken teknisk utrustning det finns på ditt närmaste bibliotek.

Alla bibliotek har Wi-Fi.

Digitalisering i Pargas bibliotek

Du kan låna hem digitaliseringsapparater från Pargas bibliotek med två veckors lånetid, du kan digitalisera:

VHS-kassett till DVD-skiva (HDMI-uttag)

C-kassett till CD-skiva eller fil (USB-uttag)

Fotografier och negativ till filer (USB-uttag)

Du får med dig instruktioner om hur man använder apparaterna. Du behöver en egen skärm (t.ex. teve för DVD/VHS-apparat) eller dator (för C-kasetter och scannern), samt möjliga egna skivor.

Apparaterna lånas och återlämnas i Pargas bibliotek.

3D-utksrift i Kimito bibliotek

Kimito bibliotek har en 3D-printer för kunderna att använda. Med den kan man göra små föremål utgående från en digital modell. Du behöver ett bibliotekskort för att boka en tid för 3D-printern, det kostar ingenting att printa. Boka printern på plats, per e-post eller per telefon. Utskrift endast under bibliotekets öppettider.

Bibliotekets personal hjälper dig vid valet av modell och visar hur printern ska användas, men övervakar inte medan utskriften pågår. Informera personalen genast om du upptäcker problem med utskriften.


Bra att veta:

Små, enkla föremål blir färdiga på några timmar, men större och mera komplicerade föremål tar längre tid. Föremålens storlek kan vara max 25×21×21 cm.

Vi använder biologiskt nedbrytbar och giftfri PLA-plast, färgutbudet kan variera.

Färdiga modeller hittar du t.ex. på thingiverse.com eller printables.com. Kom ihåg att filformatet ska vara .stl.

Bibliotekets dator har plats för USB, SD-kort och Micro-SD-kort.

På datorn finns även programmet Prusa Slicer, som konverterar .stl-format till .gcode-filer. I samma program ställer man in inställningarna för printningen, efter vilket men använder minneskort för att överföra den färdiga filen till printern.

Det är förbjudet att skriva ut delar till vapen.

Arbets- och mötesutrymmen

På några av biblioteken inom Blanka finns det utrymmen som du kan boka för möten eller andra sammankomster. Vid alla bibliotek finns mindre bord för studier eller jobb. Du är också välkommen att använda bibliotekets utrymmen för olika publikevenemang, t.ex. en bokrelease, en föreläsning eller något annat. Kontakta biblioteket för mer information.

Alla bokningar av utrymmen gör du på biblioteket eller per telefon eller e-post.


Pargas

Glasrummet ligger i anknytning till bibliotekets läsesal och rymmer en grupp på upp till 15 personer.

I bibliotekssalen finns en kreativ hörna, som är riktad för barn och unga. Den kan inte reserveras.

Korpo

Hildas rum rymmer max. två personer och kan också användas under meröppet. Rummet kan bokas via epost eller telefon senast en dag på förhand.

Nagu och Houtskär

Inga rum kan bokas.

Iniö

I anknytning till Iniö bibliotek finns Iniö skolas aula med ett mötesbord för ca 6 personer. Du kan använda bordet när skolan är stängd. Bokningen gör du via skolan.

Bordet är placerat i ett öppet utrymme och ligger inte avskilt. För mera privata möten rekommenderas utrymmena i Snäckan-huset bredvid biblioteket och skolan. Snäckans utrymmen bokas via områdeskontoret.

Kimito

I anknytning till biblioteket finns också andra utrymmen som förvaltas av Kimito kommun och som kan bokas. Boka via kommunens webbplats.

Dalsbruk

På biblioteket finns ett mötesbord för ca 10 personer som kan reserveras för korta möten under bibliotekets öppethållningstider. Bordet är placerat inne i biblioteket och ligger inte avskilt.

Västanfjärd

Bibliotekets läsesal kan bokas för små, korta möten när biblioteket är öppet.

I anknytning till biblioteket finns också ett vindsutrymme som kan bokas för större möten.

Hitis

I samband med biblioteket finns ett ”byns vardagsrum” som kan reserveras för korta möten under bibliotekets och byainfons öppettider. Där finns en soffa och ett bord, sittplatser för ca 8 personer vid dessa, samt utrymme för fler stolar vid behov. I utrymmet finns en av bibliotekets två kunddatorer, och biblioteket har WiFi.

Utställningsutrymmen

På några av biblioteken inom Blanka finns det möjlighet för privatpersoner att ha egna utställningar. Vi välkomnar såväl etablerade konstnärer som amatörer och nybörjare att ställa ut sina alster hos oss. Varför inte låta biblioteket stå värd för din första utställning?

Kontakta ditt bibliotek för mer information.


Pargas

Vid Pargas bibliotek börjar utställningsrummet i aulan utanför biblioteket och fortsätter in i biblioteket. Det finns väggar med plats för tavlor och hyllor med plats för skulpturer.

Nagu, Korpo och Houtskär

Vid biblioteken finns plats för små utställningar med tavlor.

Kimito

Vid Kimito bibliotek finns olika väggytor och en vitrin för utställningar. Läs mer om utställningsmöjligheterna på Kimito bibliotek.

Dalsbruk

Vid Dalsbruk bibliotek finns plats för små utställningar med tavlor.

Västanfjärd

Vid Västanfjärd bibliotek finns ett utställningsrum på andra våningen. Det finns väggar och skärmar med plats för tavlor samt bord för skulpturer.

Hitis

Vid Hitis bibliotek finns plats för små utställningar med tavlor.